Prevence trestné činnosti mládeže v Jindřichově Hradci - Nováčková, Pavla; Sedláková, Jaroslava, 1972-; Bohmová, Alena; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu (2007)
Práce poskytuje přehled vývoje kriminality mládeže za poslední roky v České republice, Jihočeském kraji a v Jindřichově Hradci. Diplomová práce je zaměřena zejména na zmapování příčin nejčastěji páchané trestné činnosti mladistvých i nezletilých v Jindřichově Hradci. Zabývá se faktory, které mají vliv na delikventní chování jindřichohradecké mládeže. Výzkum je realizován na padesáti spisech, které vede Probační a mediační služba v Jindřichově Hradci. Z výstupů analýzy spisů bylo zjištěno, že největší vliv na protizákonné chování mládeže má jednak neorganizovaný volný čas a také problémy v rodině. Velký vliv na mládež a její chování mají vrstevníci. S ohledem na tyto skutečnosti jsou navrženy preventivní aktivity zaměřené především na volnočasové aktivity, zvyšování právního vědomí mládeže, vzdělávání pedagogů a posílení soudržnosti v rodině.
Vedoucí práce: Jaroslava Sedláková
Obsahuje bibliografii
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2009
Rok obhajoby 2009
Keywords: kriminalita mládeže; sociální politika; prevence kriminality; management [obor dipl. práce]; diplomové práce; juvenile delinquency; social policy; crime prevention; master's theses