Komparácia právnych úprav peňažitých nárokov z porušenia práv k duševnému vlastníctvu - Sedláček, Václav; Boháček, Martin, 1947-; Macek, Jiří; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2009)
Práca sa zaoberá peňažitými nárokmi pri vymáhaní práv duševného vlastníctva, pričom sa zameriava na práva priemyselného vlastníctva. V súvislosti s implementáciou smernice Európskeho parlamentu a Rady 2004/48/ES českým zákonom č. 221/2006 Sb., porovnáva tieto dva texty navzájom a súčasne s návrhom Komisie KOM(2003) 46 final v ich relevantných častiach. Pritom hodnotí smernicu i zákon ako jej implementáciu, čo predstavuje čiastkové ciele práce. Porovnaním, analýzou odborných článkov a rozhovormi s relevantnými odborníkmi z praxe je vyvodený záver, že český zákon v § 5 ods. 2 použitím dvojnásobku obvyklého licenčného poplatku predstavuje sankciu, čo potvrdzuje hypotézu o analógii s "punitive damages" v americkom práve. To vytvára priestor pre hypotézu o existencii ďalších analógií, ktorej overenie je hlavným cieľom práce. Preto práca v druhej časti analyzuje americké ustanovenia United States Code týkajúce sa autorského práva, práva ochranných známok, patentového práva a súvisiacu americkú judikatúru. To porovnáva s návrhom Komisie, smernicou, čiastočne i s českým autorským zákonom č. 121/2000 Sb. a predovšetkým so zákonom č. 221/2006 Sb. V tretej časti dopĺňa analýzu relevantnej českej judikatúry. V druhej a tretej časti sú identifikované podobné i rozdielne prvky oboch úprav a analógie v zdanlivo odlišných inštitútoch. Rozdielnosť je konštatovaná v konštrukciách použitých k docieleniu funkcie trestu, takisto v pojmoch "obvyklý licenčný poplatok" a "resaonable royalty", taktiež v pojmoch "bezdôvodné obohatenie", "infringer's profits" a "unjust enrichment". Naopak, analógia je identifikovaná medzi diskrečnou právomocou amerických súdov zvyšovať dokázané čiastky, či určovať náhradu zo zákonom stanovených intervalov a inštitútom primeraného zadosťučinenia v českom práve. Taktiež je v oboch úpravách identifikovaná
Vedoucí práce: Martin Boháček
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2009
Rok obhajoby 2009
Keywords: podnikání a právo [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses