Řízení vztahů se zákazníky při prodeji systému SAP HP - Beran, Michal; Halík, Jaroslav, 1961-; Jindřich, Tomáš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2009)
Bakalářská práce podrobně sleduje procesy projektu implementace business softwaru SAP prostřednictvím projektového týmu společnosti Hewlett Packard. Celý projekt je rozdělen do několika fází, jejichž náplň se řídí podle vzorové metodologie implementace pod názvem ASAP. Důraz je v práci kladen především na činnosti projektového týmu během jednotlivých fází projektu, přičemž důležitou složkou každého projektu je i komunikace se zákazníkem a jeho aktivní zapojení do projektu. Účelem práce je pochopení procesů celého projektu, jeho hlavních kroků a bodů. Laikovi v tomto oboru nabízí nahlédnutí pod pokličku v současné době velice aktuálních složitých obchodních projektů, které spadají pod křídla americké technologické společnosti Hewlett Packard a německého výrobce softwaru, společnosti SAP.
Vedoucí práce: Jaroslav Halík
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2009
Rok obhajoby 2009
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses