Založení a vznik společnosti s ručením omezeným - Andreisová, Lucie (2009)
Tato bakalářská práce je věnována procesu založení a vzniku jedné z nejčastěji se vyskytujících právních forem obchodních společností - společnosti s ručením omezeným. Jejím cílem je poskytnout tolik informací, aby i právní úpravy příliš neznalý čtenář věděl, co vše založení a následný vznik této právní formy obnáší. Kromě samotného procesu založení a vzniku společnosti s ručením omezeným je však s ohledem na splnění výše uvedeného cíle věnována pozornost i jiným s touto problematikou souvisejícím pojmům. Úvodem je vymezen pojem obchodní společnosti a společenstevního práva, následuje vysvětlení základních obchodně-právních pojmů, dále je nastíněna obecná charakteristika společnosti s ručením omezeným a nechybí ani mimoprávní aspekty procesu založení a vzniku této právní formy. Závěrem je práce doplněna soudními judikáty, které řeší různé chyby, které mohou při založení a vzniku společnosti s ručením omezeným nastat.