Globální problém ekologický - Klusáková, Michaela (2009)
Tato práce pojednává o globálním ekologickém problému, ve kterém se zaměřuje především na problém vodních zdrojů, a navrhuje možná řešení nedostatku sladké vody pro lidstvo. První kapitola charakterizuje globální problém ekologický a jeho rozdělení. Druhá kapitola se zabývá současným stavem vodních zdrojů, rozdělených na povrchovou, podzemní a odsolovanou vodu. Třetí část pojednává o příčinách nedostatku sladké vody. Čtvrtá kapitola se věnuje válkám o vodu a lokalitám, v kterých konflikty hrozí. V páté kapitole zvažuji možná řešení nedostatku sladké vody.