Doterajší vývoj transformácie v Ruskej federácií - Aschmannová, Ivana (2009)
Cílem mé práce je popsat průběh transformace v Ruské federaci z centrálně plánované ekonomiky na ekonomiku tržní. Práce je zaměřená na systémové změny jako liberalizace cen, liberalizace zahraničního obchodu, privatizace a jejich dopad na makroekonomickou stabilitu především z pohledu finančních krizí v Rusku. Také jsem zpracovala otázku zahraničních investic, které jsou nedělitelnou součástí transformačního procesu. Pracovala jsem s údaji z Centrální banky Ruska a taktéž z ruského statistického úřadu Goskomstat. V někteřých případech se uvedené informace podstatně liší a proto jsem použila i stránky mezinárodních institucí.