Vichy v zrcadle svědomí francouzského národa - Křížová, Anna; Nechvátal, Martin, 1956-; Veselý, Zdeněk, 1950-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2009)
Během druhé světové války byla Francie rozdělena na okupovanou a neokupovanou zónu. V neokupované zóně vládl autonomní režim, jehož oficiální sídlo bylo ve městě Vichy. Představitelé vichistického režimu kolaborovali s nacisty a prováděli protižidovskou politiku. Po válce generál de Gaulle v zájmu nastolení jednoty prohlásil režim ve Vichy za neplatný. Poté, co byla provedena částečná očista francouzské společnosti od válečných kolaborantů, byla vichistická epizoda vymazána z dějin Francie. Na začátku sedmdesátých let se ve Francii začaly objevovat tendence k hledání skutečného průběhu období válečné okupace. Příkladem bylo natočení filmu Le Chagrin et la Pitié či vydání francouzského překladu knihy Roberta Paxtona La France de Vichy. Od počátku devadesátých let francouzští intelektuálové usilovali o to, aby političtí představitelé oficiálně uznali odpovědnost Francie za zločiny Vichy. K tomuto aktu došlo v roce 1995 prezidentem republiky Jacquesem Chiracem. Paralelně s diskuzí o vichistické minulosti ve francouzské společnosti se odehrával boj o spravedlivé potrestání válečných kolaborantů za zločiny proti lidskosti. Paul Touvier, bývalý milicionář, byl odsouzen v roce 1994 a Maurice Papon, bývalý úředník vichistického režimu, v roce 1998.
Vedoucí práce: Martin Nechvátal
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2009
Rok obhajoby 2009
Keywords: mezinárodní politika a diplomacie [obor dipl. práce]; kolaborace; Francie; diplomové práce; collaborationism; France; master's theses