B2B elektronické aukce - Kouklík, Václav (2009)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na možnosti využití elektronických aukcí firmami v oblasti B2B elektronického obchodování. Elektronické aukce jsou jednoduchý moderní nástroj, který využívají firmy pro dosažení úspor. Úvodní část práce se věnuje historii a teorii aukcí nejen z pohledu elektronických aukcí, ale i z pohledu aukcí tradičních, jelikož právě ty byly společně s rozvojem internetu východiskem pro vznik elektronických aukcí. Dále pak vymezuje B2B aukční trhy k ostatním B2B byznys modelům. Hlavní část práce je zaměřena na B2B elektronické aukce a integraci tohoto nástroje do podnikových procesů. Ukazuje důležité aspekty, které je nutné brát v potaz při rozhodování o pořízení aukčního softwaru. A také ukazuje jak následně tento software využívat. Závěrečná část obsahuje analýzu situace na trhu poskytovatelů aukčních systémů v ČR. Nabízí srovnání těchto poskytovatelů na základě stanovených kritérií a obsahuje data získaná průzkumem trhu.