Dotační kontrola správce daně - Nováková, Lucie (2007)
Předmětem diplomové práce je problematika kontroly dotací vykonávané finančními úřady. Práce pojednává obecně o dotacích, jejich klasifikaci, zdrojích, poskytování, evidenci, kontrole, a o porušení rozpočtové kázně. Současně popisuje proces dotační kontroly a správu odvodů za porušení rozpočtové kázně. Praktická část je zaměřena na dotační kontrolu Finančního úřadu v Českém Krumlově v letech 2001 -- 2006, analýzu jejích výsledků, zhodnocení efektivnosti dotačních kontrol a popis úskalí provázející správu dotací, včetně uvedení konkrétních příkladů nedostatků a nejasností při použití dotace. Závažným nedostatkem jsou nekvalitní podmínky dotací a proto je provedena komparace podmínek dotací vybraných poskytovatelů v rámci programů reprodukce majetku. Její výsledky byly podkladem návrhu obecných podmínek dotací.