Vývoj komerčního zdravotního pojištění v ČR a jeho koexistence vedle systému veřejného zdravotního pojištění. - Válková, Stanislava (2009)
Cílem této diplomové práce je seznámit se s vybranými aspekty systému soukromého zdravotního pojištění ve státech OECD a jeho koexistenci vedle systému veřejného zdravotního pojištění. Úvodní kapitoly popisují teoretická východiska a principy fungování systému zdravotního pojištění v souladu existujícími modely fungování zdravotní politiky. Analytická část diplomové práce se za použití kvalitativních metod zkoumání zabývá vývojem a současným stavem systému zdravotního pojištění v České republice od roku 1989 a stručně charakterizuje hlavní problémy, se kterými se potýká. Dále práce mapuje trendy systému zdravotního pojištění ve vybraných zemích OECD, ukazuje problematiku struktury výdajů zdravotnictví ve sledovaných zemích a její vliv na systém zdravotního pojištění Práce také seznamuje s nynějšími problémy na trhu soukromého zdravotního pojištění v OECD zemích přesně tak, jak jsou zachyceny ve studii zpracované Organizací pro ekonomickou spoluprácí a rozvoj. V poslední kapitole jsou porovnávány popisované systémy zdravotního pojištění z pohledu spoluúčasti a koexistence.