Propouštění zaměstnanců podle práva ES a podle české úpravy - Bártová, Tereza (2009)
Bakalářská práce se zabývá propouštěním zaměstnanců v podmínkách české právní úpravy, jejíž povahu v posledních letech značně ovlivnil vstup České republiky do Evropské unie. Problematika propouštění je především s ohledem na současnou ekonomickou situaci velmi aktuálním tématem. V první části práce popisuji základní charakteristické rysy pracovního poměru. Především se soustředím na vymezení prvků tohoto pracovněprávního vztahu, na jejichž principy fungování navazuji i v dalších kapitolách. Dále se práce věnuje přiblížení změn v oblasti skončení pracovního poměru, které zákonodárce přijal v souvislosti s vydáním nového zákoníku práce, tedy zákona účinného od 1. 1. 2007. Hlavní náplň práce tvoří samotné skončení pracovního poměru. Konkrétněji se jedná o vymezení pojmu skončení pracovního poměru, příslušnou právní úpravu, z níž skončení pracovního poměru vychází a jednotlivé způsoby skončení pracovního poměru zejména ze strany zaměstnavatele, se kterými mohou čeští zaměstnanci přijít do styku.