Sociální politika EU, současnost a výhledy - Nádvorníková, Eva (2009)
Práce se v první kapitole zabývá historickými skutečnostmi, které utvářely sociální politiku takovou, v jaké podobě existuje v dnešní době. Je zde vycházeno převážně z jednotlivých legislativních ustanovení a smluv vydané orgány ES a EU. Druhá kapitola je věnována Lisabonské strategii, jejím cílům, hodnocení, revizím a sociálním akčním programům a guidelines. Samostatnou podkapitolu tvoří evropský rok 2010. V další části druhé kapitoly je zpracována souvislost s finanční krizí a v závěru jsou vyjmenovány finanční nástroje pro sociální politiku v EU. Třetí kapitola se věnuje evropskému sociálnímu modelu a jeho vývoji v budoucnosti.