Srovnání standardů pro procesní modelování - Kalina, Jaroslav; Řepa, Václav, 1958-; Smolík, Jan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2009)
Práce se zaměřuje na problematiku modelování business procesů a následnou využitelnost těchto modelů v oblastech, jako je konceptuální analýza IS/ICT, reengineering procesů a procesní řízení. Pro posouzení použitelnosti stávajících standardů pro modelování business procesů je navržen hodnotící rámec pro vzájemné srovnávání charakteristik jednotlivých standardů. Práce má dva cíle. Za prvé (hlavní cíl) je to navrhnout přístup pro vzájemné hodnocení standardů pro modelování business procesů a druhým (doplňkový cíl) cílem je aplikovat tento hodnotící model na sadu vybraných standardů pro procesní modelování a provést vzájemné vyhodnocení výsledků. Hodnotící model má dvě hlavní části. Základem je vytvoření množiny charakteristik, které representují oba možné pohledy na použitelnost modelování business procesů, tj. v rámci vývoje IS/ICT a business process reengineeringu (a následném procesním řízení). Při identifikaci jednotlivých charakteristik se vyházelo především z rešerše provedené v rámci předmětné literatury. Druhou částí hodnocení standardů je aplikace zralostního modelu PEMM (Process & Enterprise maturity model) vyvinutého pro audit zralosti procesů Dr. M. Hammerem. Obě části jsou následně skloubeny do jednoho hodnotícího rámce. Na základě sběru informací získaný především z vlastních specifikací jednotlivých standardů, související literatury a odborných článků, bylo následně provedena aplikace tohoto hodnotícího rámce na tři standardy pro modelování business procesů: EPC, BPMN a IDEF3. Přínosy lze spatřovat jednak ve vytvoření vlastního přístupu k hodnocení standardů pro modelování business procesů a za druhé vlastním srovnání jednotlivých standardů, což může posloužit jako následné vodítko čtenáři při vybírání, kterého standardu modelovat business procesy, vzhledem k úče
Vedoucí práce: Václav Řepa
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2009
Rok obhajoby 2009
Keywords: informační systémy a technologie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses