Potenciálne možnosti regionálneho rozvoja východného Slovenska - Gajdošová, Kristína (2009)
Ve své diplomové práci charakterizují region Východné Slovensko a konkrétně se zaměřuji na dva kraje: Košický a Prešovský kraj. První část mé diplomové práce obsahuje obecnou charakteristiku už spomínaných krajů, jejich zařazení do regionální struktúry, regionální rozdíly a společné znaky, porovnání medzi sebou a se západním Slovenskem. Další část obsahuje na stručnou histórii Slovenska, hlavne východního Slovenska před a po jeho vzniku. Metodikou mé diplomové práce je analýza regionálního rozvoje, především SWOT analýza. Tá tvoří podstatnou část práce . Soustřeďuji se na analýzu silních stránek, slabých stránek, příležitostí a ohrožení v každém kraji zvlášť. Také charakterizuji vybrané operačné programy a možnosti čerpání z nich. Závěrem mé práce jsou návrhy a doporučení pro regionální rozvoj regionu Východné Slovensko.