Konkurenceschopnost Švýcarska v globální ekonomice se zaměřením na finanční sektor - Sládek, Ondřej (2009)
Práce hodnotí aktuální konkurenceschopnost švýcarské ekonomiky. Definuje zdroje švýcarské konkurenceschopnosti a její brzdy. Velký prostor je věnován postavení švýcarského finančního systému ve světě. Předně je hodnocena jeho kvalita a stabilita, ve velké míře demonstrovaná na aktuálním ekonomickém vývoji. Ve své hlavní části práce popisuje konkurenční postavení Švýcarska v jednotlivých oblastech konkurenceschopnosti v multikriteriálním pojetí. Větší pozornost je soustředěna na inovační výkonnost, jako pravděpodobný hlavní zdroj konkurenceschopnosti Švýcarska v budoucnosti. V práci je využito srovnání se zeměmi na stejné úrovni ekonomické rozvinutosti.