Připravenost České republiky na přijetí eura - Zímová, Kateřina (2009)
Práce se zabývá zhodnocením postavení České republiky z hlediska její připravenosti na přijetí společné měny. První část charakterizuje obecně měnovou unii. Jsou zde rozebrány podmínky pro vstup do eurozóny, dále kritéria vycházející z teorie optimální měnové oblasti s aplikací na eurozónu a krátce je zde také popsána historie evropské měnové unie. Druhá část je zaměřena na zhodnocení samotné České republiky, a to z hlediska nominálních i reálných konvergenčních kritérií. Pozornost je věnována taktéž současné situaci, která je výsledkem globální finanční krize.