Konkurenceschopnost lidského kapitálu v nových členských zemích EU - Nevoralová, Lenka (2009)
Tato práce se zabývá konkurenceschopností nových členských zemí Evropské Unie v oblasti lidského kapitálu. Cílem práce je nalézt konkurenční výhodu nových členských zemí v tomto směru. V první kapitole se věnuji obecně lidskému kapitálu a jeho roli v ekonomice. V druhé kapitole jsou nové členské země porovnány vůči sobě i vůči původním členským zemím v oblasti vzdělání (konkrétně vzdělanostní strukturou, výdaji na vzdělávání a kvalitou vzdělávání) a mzdových nákladů. Následně je porovnán vztah mezi kvalitou a cenou lidských zdrojů v jednotlivých zemích a je nastíněn další možný rozvoj.