Konkurenceschopnost lidského kapitálu v nových členských zemích EU - Nevoralová, Lenka; Bič, Josef; Řehořová, Veronika; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2009)
Tato práce se zabývá konkurenceschopností nových členských zemí Evropské Unie v oblasti lidského kapitálu. Cílem práce je nalézt konkurenční výhodu nových členských zemí v tomto směru. V první kapitole se věnuji obecně lidskému kapitálu a jeho roli v ekonomice. V druhé kapitole jsou nové členské země porovnány vůči sobě i vůči původním členským zemím v oblasti vzdělání (konkrétně vzdělanostní strukturou, výdaji na vzdělávání a kvalitou vzdělávání) a mzdových nákladů. Následně je porovnán vztah mezi kvalitou a cenou lidských zdrojů v jednotlivých zemích a je nastíněn další možný rozvoj.
Vedoucí práce: Josef Bič
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2009
Rok obhajoby 2009
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses