Nízkoenergetické stavby v České republice - Svobodová, Jana (2009)
Práce se zabývá výstavbou nízkoenergetických domů v České republice, především individuálních rodinných domů. Stručně popíši vývoj nízkoenergetické výstavby v České republice, možný náhled do budoucna a některé zkušenosti ze zahraničí. Porovnám standardní variantu výstavby (zákony požadovanou) s nízkoenergetickou variantou výstavby pomocí SWOT a finanční analýzy. Pokusím se popsat životní cyklus stavby domu, tj. vliv staveb na životní prostředí v průběhu jejich výstavby a další existence. Na skutečnostech zjištěných finanční analýzou a dopadech životního cyklu domu na životní prostředí, vyjádřených pomocí metody LCA, bych chtěla poukázat na nutnost větší pozornosti k nízkoenergetické výstavbě. Na zjištěných výsledcích finanční analýzy bych chtěla prokázat přínosnost nízkoenergetické výstavby i pro jednotlivé investory ve vztahu k předpokládanému budoucímu vývoji cen energií a ekonomiky. Cílem práce je ověřit nutnost zavedení určitého nástroje ekologické politiky k podpoření nízkoenergetické výstavby a návrh jeho možné podoby -- daňové zvýhodnění energeticky úsporné výstavby, event. další nástroje.