Nízkoenergetické stavby v České republice - Svobodová, Jana; Vejchodská, Eliška, 1978-; Slavíková, Lenka, 1979-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2009)
Práce se zabývá výstavbou nízkoenergetických domů v České republice, především individuálních rodinných domů. Stručně popíši vývoj nízkoenergetické výstavby v České republice, možný náhled do budoucna a některé zkušenosti ze zahraničí. Porovnám standardní variantu výstavby (zákony požadovanou) s nízkoenergetickou variantou výstavby pomocí SWOT a finanční analýzy. Pokusím se popsat životní cyklus stavby domu, tj. vliv staveb na životní prostředí v průběhu jejich výstavby a další existence. Na skutečnostech zjištěných finanční analýzou a dopadech životního cyklu domu na životní prostředí, vyjádřených pomocí metody LCA, bych chtěla poukázat na nutnost větší pozornosti k nízkoenergetické výstavbě. Na zjištěných výsledcích finanční analýzy bych chtěla prokázat přínosnost nízkoenergetické výstavby i pro jednotlivé investory ve vztahu k předpokládanému budoucímu vývoji cen energií a ekonomiky. Cílem práce je ověřit nutnost zavedení určitého nástroje ekologické politiky k podpoření nízkoenergetické výstavby a návrh jeho možné podoby -- daňové zvýhodnění energeticky úsporné výstavby, event. další nástroje.
Vedoucí práce: Eliška Vejchodská
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2009
Rok obhajoby 2009
Keywords: ekonomika a správa životního prostředí [obor dipl. práce]; environmentální politika; diplomové práce; environmental policy; master's theses