Gramotnost IS/IT v České republice - Gezo, Pavel; Doucek, Petr, 1960-; Klas, Jan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2009)
Tato práce se zabývá úrovní informační gramotnosti IS/IT v České republice na základě porovnání s okolními státy v evropském prostoru. Státy byly vybrány na základě počtu obyvatel a členství nebo dlouhodobé spolupráci s Evropskou unií. Dané podmínky splnilo 16 států - Belgie, Bulharsko, Dánsko, Estonsko, Irsko, Řecko, Litva, Lotyšsko, Maďarsko, Rakousko, Portugalsko, Slovensko, Slovinsko, Finsko, Švédsko a Norsko. Státy byly rozděleny do 2 kategorií podle data přijetí do Evropské unie. První skupinu tvoří tzv. "staré" členské státy společně s Norskem a v druhé skupině jsou státy, které byly přijaty do Evropské unie v letech 2004 a 2007. Cílem této práce je porovnat úroveň informační gramotnosti IS/IT ČR vzhledem k vybraným 16 zemím v 5 oblastech působících v informační společnosti - ukazatele zkušební iniciativy i2010 a dosažení politiky e2005, počítače a internet v domácnostech a firmách, elektronický obchod domácností a firem, strukturální ukazatele informační společnosti a oblast vědy a výzkumu. Diplomová práce analyzuje/popisuje období let 2005 -- 2007 a pravděpodobný budoucí vývoj nejenom ve sféře informační gramotnosti, ale také informační společnosti.
Vedoucí práce: Petr Doucek
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2009
Rok obhajoby 2009
Keywords: informační management [obor dipl. práce]; informační společnost; informační gramotnost; diplomové práce; information society; information literacy; master's theses