Budování a využívání menší podnikové počítačové sítě - Holubička, Pavel (2009)
Hlavním cílem této práce je popsat postupné budování, využívání a rozšiřování konkrétní podnikové počítačové sítě v české společnosti VHL s.r.o. Stěžejním úkolem bylo nejen sepsání, ale v praxi i rozšíření sítě o server, bezdrátový segment a o propojení dvou vzdálených počítačových sítí s ohledem nejen na funkčnost, ale i na bezpečnost. K dosažení výsledků bylo proto zapotřebí skloubit teorii s praxí. Byly zkoušeny, testovány a hodnoceny jednotlivé postupy práce. Při negativních výsledcích musel být celý proces i několikrát opakován. V bakalářské práci se objevují mnohé návody, jak postupovat při zřizování jednotlivých síťových služeb a zároveň jak dbát na jejich zabezpečení. První kapitola se věnuje teoretickým znalostem o sítích LAN a WLAN. Blíže jsou popsány jednotlivé standardy, síťové prvky a jejich charakteristiky a poskytované služby. Druhá rozebírá vývoj od samotných počátků sítě až do současnosti. Detailněji je popsáno rozšiřování o bezdrátovou síť, její výstavba, zabezpečení a testování. Cílem třetí kapitoly je podat celkový pohled na problematiku rozšíření o síťový server. Popisuje volbu hardware pomocí multikriteriálního výběru a výběr, zhodnocení a instalaci operačního systému. Následně se zabývá hardwarovým i softwarovým zabezpečením serveru a propojením dvou vzdálených sítí prostřednictvím nástroje VPN. V závěru je několik slov věnováno potenciálním inovacím.