Nástroje na podporu testování - Faustová, Tereza (2009)
Tématem práce je problematika testování softwaru. Hlavní důraz klade práce na nástroje na podporu řízení testů, automatického funkčního a manuálního testování a v neposlední řadě na nástroje pro sledování chyb. Cílem této diplomové práce je seznámit čtenáře s testováním softwaru, především s nástroji, které je možné na podporu testování využívat. Cílem je nabídnout přehled základních komerčních i volně šířených nástrojů v oblasti řízení testů, manuálního testování, automatického funkčního testování a sledování chyb. Dále je také cílem navrhnout kritéria, která usnadní výběr nástroje. Druhým cílem práce je praktický příklad propojení a konfigurace nástrojů z řady IBM Rational - ClearQuest, ClearCase, Manual Tester a Functional Tester, a popis základní práce s nimi. Cílů práce bylo dosaženo na základě studia dostupných zdrojů a na základě vlastních zkušeností s danými nástroji na podporu testování. Přínos diplomové práce spočívá v charakteristice vybraných nástrojů na podporu testování a především v návrhu kritérií, podle kterých je možné nástroje vybírat. Poslední část poskytuje čtenáři praktický návod, jakým způsobem lze nakonfigurovat nástroje na podporu testování z řady IBM Rational. Práce je koncipována do tří hlavních částí. První část se věnuje základním termínům, se kterými je možné se v oblasti testování setkat, a přehledu typů testů. Dále jsou zde popsány dva nejznámější modely životního cyklu a metodika RUP. Druhá část se věnuje samotnému přehledu nástrojů na podporu testování, pozornost je věnována oblastem: řízení testů, manuální testování, sledování chyb a automatické funkční testování. Pro každou kategorii nástrojů byla definována kritéria, podle kterých je možné nástroj vybírat. Poslední část se věnuje praktickému příkladu nas