Společenská odpovědnost firem - zprávy o reportování udržitelného rozvoje - Metličková, Eva (2009)
Práce se věnuje společenské odpovědnosti firem a reportováním udržitelného rozvoje. Zabývá se vývojem, základní charakteristikou a oblastmi společenské odpovědnosti. Popisuje instituce, iniciativy a standardy, které podporují tuto odpovědnost. Detailně analyzuje iniciativu a metodiku GRI a zaměřuje se na CSR reporty dle iniciativy GRI. Analytická část zkoumá přístup firem v České republice k tématu společenské odpovědnosti firem. Hodnotí jejich přístup k vykazování nefinančních údajů, používání standardů, norem a certifikací. Jsou stanoveny předpoklady pro dotazníková šetření, které mapují povědomí firem a veřejnosti (zaměstnanců firem) o společenské odpovědnosti. Přístup firem a vnímání odpovědnosti veřejností jsou vyhodnoceny, a na základě těchto vyhodnocení jsou zpracovány do SWOT analýzy.