Vliv kulturních rozdílů na obchodní spolupráci mezi ČR a Japonskem - Kracík, Josef (2009)
Práce analyzuje mezikulturní rozdíly mezi ČR a Japonskem a jejich vliv na obchodní spolupráci. Nejprve v ní je Japonsko obecně popsáno - především z ekonomického hlediska. Další kapitola se zabývá historií vzájemných obchodních vztahů od roku 2000. Třetí kapitola je věnována japonské kultuře a jejím specifikům. Kultura je zde pro použití v této práci nejprve definována a následně je popsáno pět kulturních dimenzi dle Geerta Hofstedeho. Následný popis se pak týká japonské společnosti, firemní kultury a konzumního chování Japonců. Poslední kapitola je věnována obchodnímu jednání v Japonsku.