Proces oddlužování zemí subsaharské Afriky - Hvoždová, Vladimíra; Němečková, Tereza, 1979-; Adamcová, Lenka; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2009)
Cílem práce je zhodnotit vliv procesu oddlužování na udržitelnost vnějšího zadlužení, ekonomický růst a rozvoj lidského kapitálu v subsaharských zemích. Zatímco první kapitola popisuje vývoj struktury a objemu vnějšího dluhu rozvojovvých zemí jako celku, včetně příčin jejího vzniku a jejích dopadů, druhá kapitola se soustředí na specifické rysy ve vnější zadluženosti subsaharských zemí. Třetí kapitola se zabývá procesem oddlužování subsaharských zemí ze strany oficiálních bilaterálních a multilaterálních věřitelů (Pařížského klubu věřitelů, Iniciativy pro vysoce zadlužené chudé země a Multilaterální iniciativy za odpouštění dluhů). Poslední kapitola hodnotí dopady procesu oddlužování na makroekonomické ukazatele a ukazatele lidského rozvoje na příkladu dvou nejchudších zemí subsaharské Afriky -- Burkiny Faso a Sierry Leone.
Vedoucí práce: Tereza Němečková
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2009
Rok obhajoby 2009
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses