Využití manažerských nástrojů k nalezení úzkého místa ve firmě - Grégr, Jiří; Chocholatý, Drahomír, 1950-; Volráb, Ondřej; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2009)
Diplomová práce je zaměřena na využití manažerských nástrojů a postupů pro hledání úzkých míst ve firmách, která snižují jejich výkonnost a znemožňují efektivně dosahovat podnikového cíle. Využité nástroje jsou jednak statické, které zachycují vazby mezi příčinami a jejich důsledky pomocí kauzálních vztahů, a dynamické, které se navíc orientují na cyklické vazby vyskytující se v periodách, ale samotné znázornění nepodporuje tak dokonalou validaci. Oba druhy nástrojů jsou postaveny na principu změny myšlení při hledání vazeb mezi existujícími nežádoucími jevy v systému. Teoretická část je doplněna o Greinerův model popisující růst firmy a nejobvyklejší problémy, které se v jednotlivých fázích růstu vyskytují, a mohou tak pomoci odhalit příčinu úzkého místa ve firmě. Praktická část práce je zaměřena na aplikaci nástrojů a nalezení úzkého místa v malé softwarové firmě. Je rozdělena na několik částí: popis firmy, návrh sběru požadavků včetně realizace, zobrazení vazeb firmy na ostatní systémy, návrh na vylepšení notace použitého nástroje pro tvorbu diagramu prezentující současný stav problémů v systému, zakreslení samotného diagramu a nalezení úzkého místa. Přínos práce spočívá především ve zdůraznění výhod a nevýhod jednotlivých nástrojů hledání úzkého místa ve firmě a v aplikaci jednoho z nástrojů včetně návrhu na vylepšení. Závěr práce obsahuje doporučení pro aplikaci opatření, na jejichž základě lze eliminovat úzké místo a zvýšit tak výkon firmy.
Vedoucí práce: Drahomír Chocholatý
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2009
Rok obhajoby 2009
Keywords: informační systémy a technologie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses