Čína a Afrika Znovuobjevené partnerství a implikace pro Evropskou unii - Kopecká, Petra; Adamcová, Lenka; Knotková, Vladimíra; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2009)
Čína se postupně stává čím dál důležitějším aktérem mezinárodních politických a ekonomických vztahů. Tempa čínského ekonomického růstu indikují rostoucí potřebu již dnes nedostatkových surovinových zdrojů. Po vyhlášení politiky otevřených dveří v moderní historii Čínské lidové republiky, která znamenala příliv důležitého zahraničního kapitálu, spustila čínská vláda také tzv. "go-out" strategii pro zapojení čínských podniků do globálních struktur. Tato strategie má reálné dopady na rozvojové země, kam čínské aktivity v první fázi směřují. Čína spolupracuje se všemi rozvojovými regiony, jednoznačně však vyčnívá novodobá spolupráce s Afrikou, která je postavena na téměř šedesátileté historii vzájemných vztahů. V ekonomické a především rozvojové oblasti se ale Čína v Africe střetává s tradičním partnerem tamních rozvojových zemí -- Evropou, pro kterou je Afrika nejdůležitějším regionem v její rozvojové spolupráci. Cílem této diplomové práce je tedy postihnout přerod dlouhodobých čínsko-afrických vztahů v dnešní "strategické partnerství" a jeho formy a současně načrtnout implikace pro další kroky Evropy, resp. Evropské unie. Práce je za tímto účelem rozdělena do tří částí. První popisuje teoretická východiska pro podobu čínských vztahů s Afrikou -- zahraniční politiky Číny vůči rozvojovým zemím. Druhá část se zabývá praktickými implikacemi čínské "go-out" strategie pro Afriku, zejména v hospodářské a rozvojové oblasti. Poslední kapitola práce rozebírá přístup Evropské unie k rostoucímu čínskému vlivu na africkém kontinentu.
Vedoucí práce: Lenka Adamcová
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2009
Rok obhajoby 2009
Keywords: mezinárodní politika a diplomacie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses