Postavení asijských nově indrustrializovaných zemí II.generace v ASEAN - Svobodová, Hana (2009)
Indonésii, Malajsii a Thajsku - označovaným jako asijské nově industrializované země II. generace (ANIZ II) - se podařilo během posledních 50-ti let úspěšně pokročit v industrializaci a zároveň zaznamenaly vysoký hospodářský růst. Jsou zároveň zakládajícími členy regionální integrace Sdružení národů jihovýchodní Asie (ASEAN). Jak ANIZ II tak ASEAN prošly v posledních desetiletích mnohými změnami a tato práce se snaží identifikovat, jaké je jejich vzájemné postavení v současnosti. První kapitola se zabývá faktory, které měly vliv na hospodářský vývoj a industrializaci v ASEANu. Druhá kapitola vysvětluje obecně motivy rozvojových zemí pro účast v regionální integraci a dále pak popisuje založení a vývoj sdružení ASEAN. Třetí kapitola pak zkoumá význam a postavení zemí ANIZ II v rámci ASEANu a to z ekonomického a politického hlediska.