Vývoj Somálska po roce 1990 a problém pirátství - Šimon, Ondřej; Kváča, Vladimír, 1977-; Kochan, Jan, 1977-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2009)
Tato práce pojednává o vývoji Somálska po rozpadu diktatury na počátku 90. let, analyzuje pokusy o obnovení somálského národního státu a příčiny jejich neúspěchu. Rovněž má za cíl zaměřit se na jednotlivé aktéry konfliktu a jejich působení v rozpadlém Somálsku bez efektivní centrální vlády. Teoretická část práce je věnována současným přístupům k fenoménu tzv. failed state, kterému se v post-bipolárním světovém uspořádání dostává značné pozornosti, a to zejména díky nutnosti řešit problémy spojené s existencí rozpadlých a rozpadajících se států. Somálsko se stalo jedním z nich.
Vedoucí práce: Vladimír Kváča
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2009
Rok obhajoby 2009
Keywords: mezinárodní studia - diplomacie [obor bakal. práce]; rozpad států; Somálsko; bakalářské práce; state failure; Somalia; bachelor's theses