Vliv procesu migrace na vývoj platební bilance ČR - Kušmírek, Michal (2009)
Hlavnou témou tejto práce je migrácia pracovných síl a jej ekonomické dopady. Teoretické východisko nám poskytuje všeobecný prehľad o vplyvoch migrácie na obe zúčastnené krajiny, zároveň nám predstavuje koncept platobnej bilancie a jej horizontálnu a vertikálnu štruktúru. Druhá polovica práce je venovaná praktickej aplikácii teórie a štatistík na príklade Českej republiky. Hodnotia sa zmeny v zamestnanosti cudzincov v tuzemsku a emigračné toky českých pracovníkov do zahraničia od prvých rokov po vzniku samostatného štátu až po súčasnosť. Porovnáva sa vývoj náhrad zamestnancom v jednotlivých rokoch a sledujú sa dopady na ekonomiku štátu. Cieľom práce je zistiť mieru vplyvu migrácie pracovných síl na platobnú bilanciu ČR.