Vliv procesu migrace na vývoj platební bilance ČR - Kušmírek, Michal; Kalínská, Emilie, 1943-2012; Lukáš, Zdeněk, 1971-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2009)
Hlavnou témou tejto práce je migrácia pracovných síl a jej ekonomické dopady. Teoretické východisko nám poskytuje všeobecný prehľad o vplyvoch migrácie na obe zúčastnené krajiny, zároveň nám predstavuje koncept platobnej bilancie a jej horizontálnu a vertikálnu štruktúru. Druhá polovica práce je venovaná praktickej aplikácii teórie a štatistík na príklade Českej republiky. Hodnotia sa zmeny v zamestnanosti cudzincov v tuzemsku a emigračné toky českých pracovníkov do zahraničia od prvých rokov po vzniku samostatného štátu až po súčasnosť. Porovnáva sa vývoj náhrad zamestnancom v jednotlivých rokoch a sledujú sa dopady na ekonomiku štátu. Cieľom práce je zistiť mieru vplyvu migrácie pracovných síl na platobnú bilanciu ČR.
Vedoucí práce: Emílie Kalínská
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2009
Rok obhajoby 2009
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses