Renewable Energy Sources Support Policy - Malý, Jan (2009)
Politika podpory obnovitelných zdrojů energie využívá škálu ekonomických nástrojů s cílem rozšířit využití zelené energie. Následující práce nejprve předkládá přehled a ekonomický rozbor nejpoužívanějších schémat. Vzhledem k tomu, že většina členských států Evropské unie používá tzv. feed-in tariffs (garantované výkupní ceny), věnujeme se analýze efektivnosti tohoto nástroje v oblasti podpory elektřiny ve čtyřech vybraných evropských státech: Rakousku, České republice, Německu a Španělsku. V práci je použito efektivnostního indikátoru, který porovnává mezní přírůstek vyrobené elektřiny dle vybraného zdroje s dodatečným potenciálem. Výsledky jednoznačně mluví ve prospěch Německa, kde je uplatňována nejlepší praxe nastavení parametrů a následné úpravy tarifů.