Renewable Energy Sources Support Policy - Malý, Jan; Jílková, Jiřina, 1956-2022; Vojáček, Ondřej; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2009)
Politika podpory obnovitelných zdrojů energie využívá škálu ekonomických nástrojů s cílem rozšířit využití zelené energie. Následující práce nejprve předkládá přehled a ekonomický rozbor nejpoužívanějších schémat. Vzhledem k tomu, že většina členských států Evropské unie používá tzv. feed-in tariffs (garantované výkupní ceny), věnujeme se analýze efektivnosti tohoto nástroje v oblasti podpory elektřiny ve čtyřech vybraných evropských státech: Rakousku, České republice, Německu a Španělsku. V práci je použito efektivnostního indikátoru, který porovnává mezní přírůstek vyrobené elektřiny dle vybraného zdroje s dodatečným potenciálem. Výsledky jednoznačně mluví ve prospěch Německa, kde je uplatňována nejlepší praxe nastavení parametrů a následné úpravy tarifů.
Vedoucí práce: Jiřina Jílková
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2009
Rok obhajoby 2009
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses