Německý daňový systém a z něj vyplývající povinnosti pro české exportéry - Trnková, Eva (2009)
Tématem této diplomové práce je problematika německých daní a jejich dopad na české subjekty exportující do Německa či investující v SRN. Cílem této práce je poskytnout českým podnikatelům užitečné aktuální informace o systému daní, které jsou v Německu uplatňovány, a uvést základní výpočty daňového zatížení, jež by jim usnadnily orientaci ve složitém systému německých daní. Český exportér se zde také dozví informace o jeho povinnostech souvisejících se vstupem na německý trh. Práce je rozdělena do tří částí, přičemž první část zahrnuje první dvě kapitoly zabývající se vývozem ČR do Německa a investičními toky do SRN. Jsou zde rovněž uvedeny základní kroky, které je třeba uskutečnit při vstupu na německý trh, například při zakládání podniku v Německu, a další obecné informace týkající se exportu do SRN či způsobů investičního vstupu na tento významný trh. Druhá a třetí část práce se částečně prolínají. Druhá část zahrnuje třetí kapitolu upravující harmonizaci daní v rámci EU a čtvrtou kapitolu o jednotlivých německých daních, která se však prolíná se třetí částí. Je zde uveden i způsob výpočtu některých daní, čímž jsem chtěla přispět ke zjednodušení a snadnější orientaci v již poměrně složité daňové problematice. Poslední část je věnována praktickému užití daňového systému SRN a ČR, čtenář zde nalezne několik praktických případů zdanění, přičemž některé jsou opět aplikovány na početních příkladech. Při zpracování této práce jsem z důvodu častých změn v oblasti daní čerpala především z německých a českých internetových zdrojů a právních předpisů, které představují nejaktuálnější zdroje informací.