Analýza problémů plynulosti dodávek plynu z Ruské federace do zemí Evropské unie - Tsitarchuk, Dzianis; Kalínská, Emilie, 1943-2012; Melnikovová, Lea; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2009)
Téma závislosti EU na dovozu plynu z Ruska mě zaujala po lednovým konfliktu mezi Ukrajinou a Ruskem. Jsem velmi překvapen, že je Evropská Unie, největší ekonomika na světě, natolik zranitelná v oblasti energetiky, že dlouhodobě je ohrožena samotná existence EU. Proto jsem se rozhodl věnovat této problematice svou bakalářskou práci, kde se podrobněji soustředím na problémy vztahů EU a Ruské Federace, budoucnost energetiky Evropské Unie, diverzifikaci dovozu plynu do EU a s tím související projekty (Nabucco, Nord Stream). Při psaní dané práci jsem použil metodu komparace formou porovnání závislostí různých členských zemí na dovozu plynu z Ruské Federace. Kromě toho jsem použil metodu analýzy při popisu vztahů mezi Ruskem a jednotlivými státy SNS a metodu abstrakce při posouzení energetické politiky každého členského státu Evropské Unie jako jednotného celku. Cílem mé práce je analýza problémů dodávek plynu z Ruska do EU a možnosti jejich řešení.
Vedoucí práce: Emílie Kalínská
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2009
Rok obhajoby 2009
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; Rusko; bakalářské práce; Russia; bachelor's theses