Proces sjednocení Kypru v kontextu evropského integračního vývoje - Macková, Monika; Bič, Josef; Popovová, Marie, 1983-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2009)
Hlavním cílem mé bakalářské práce bylo zjistit, na kolik snaha Kypru vstoupit do Evropské unie napomohla procesu jeho sjednocení. V první části mé práce se zabývám především historií ostrova a také jeho geografickou polohou, která byla pro vývoj událostí na Kypru určující. Důležité je zejména období počátku nadvlády Turků, kdy na Kypru došlo ke zrodu řecko-tureckého konfliktu. V druhé části jsem se snažila přiblížit ostrov Kypr, jeho státní zřízení, ekonomickou situaci a rozdíl mezi řeckou a tureckou částí ostrova. Třetí část práce pojednává o vztahu Kypru a jeho dvou částí k Evropské unii. Přestože EU projevovala zájem na tom, aby se ostrov co nejdříve sjednotil, znamenalo kandidátství Kypru do EU spíše zkomplikování již tak dost složité situace na ostrově. Čtvrtá část mé práce se soustřeďuje na vývoj jednání mezi kyperskými Řeky a Turky v průběhu 20. a 21. století a také na momentální situaci. Analyzuji zde příčiny kyperského sporu a možné problémy, které by musely být řešeny v případě sjednocení.
Vedoucí práce: Josef Bič
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2009
Rok obhajoby 2009
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; Kypr; bakalářské práce; Cyprus; bachelor's theses