Vzťah Francúzska k jeho (bývalým) kolóniam v subsaharskej Afrike - Jakabovičová, Lucia (2009)
Práce se snaží postihnout základní rysy a specifika vztahů mezi Francií a jí kolonizovanými teritorii v subsaharské Africe, resp. suverénními státy, které na místě těchto teritorií vznikly. Hodnotí různé aspekty těchto vztahů, jejich vývoj a proměny ve třech obdobích: v době koloniální nadvlády, v období směřování kolonií k nezávislosti a bezprostředně po jejím vyhlášení. Zároveň s konkrétními formami spolupráce v oblasti politické, ekonomické i kulturní jsou naznačeny také motivy, které vedly jednu či druhou stranu k navázání této spolupráce a přínosy, které z ní pro jednotlivé strany reálně plynuly. Práce nabízí celkový pohled na zkoumanou problematiku, z něhož vyplývá, že mocenské zájmy Francie v subsaharské Africe nebyly ztrátou kolonií oslabeny a jejich prosazování na sebe vzalo méně nápadné, avšak neméně účinné, formy.