Vybrané aspekty vývoje platební bilance ČR - Němeček, Přemysl (2009)
Platební bilance je klíčovým výkazem pro analýzu vnější ekonomické rovnováhy. Tato práce se zabývá vývojem vybraných aspektů platební bilance České republiky, jejich vzájemným vztahem a jejich návazností na jiné ekonomické veličiny. Bylo vybráno období od roku 2003 do roku 2008. Za použití metody analýzy bylo zjištěno, že v daném období zůstává platná základní charakteristika platební bilance ČR - běžný účet je deficitní a je financován přebytkem na finančním účtu, v posledních letech pak zejména přímými investicemi. Bylo zjištěno několik varovných informací pro českou ekonomiku: zhoršující se obchodní bilance ke konci roku 2008, růst deficitu běžného účtu, růst výplat výnosů z přímých investic, zhoršující se investiční pozice, rostoucí zahraniční zadluženost. Některé předpokládané vztahy byly potvrzeny (vliv portfoliových a přímých investic na měnový kurz, vliv úrokového diferenciálu na portfoliové investice, vliv investičních pobídek na obchodní bilanci), některé potvrzeny nebyly (vliv měnového kurzu na obchodní bilanci).