Analýza vývoje české daňové politiky v oblasti zdanění příjmů - Heidlerová, Eliška; Vítek, Leoš, 1970-; Pavel, Jan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2009)
Diplomová práce analyzuje konstrukci daně z příjmů fyzických a právnických osob od roku 1990 do roku 2000. Důraz je kladen především na změny jednotlivých konstrukčních prvků v rámci novel zákonů. Zvláštní kapitola je věnována stručné charakteristice zdanění příjmů před rokem 1990, která tak umožní zajímavé srovnání. Do roku 1993 je z důvodu roztříštěnosti právní úpravy čerpáno především ze zákonů č. 76/1952 Sb., o dani ze mzdy, zákona č. 172/1988 Sb., o zemědělské dani, zákona č. 36/1965 Sb., o dani z příjmů z literární a umělecké činnosti a zákona č. 157/1989 Sb., o důchodové dani. Zbytek práce se opírá o zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů. V poslední kapitole je celý vývoj přehledně uspořádán a zhodnocen. Zachycen je zde vývoj sazeb obou daní, odčitatelných položek, slev na dani a inkasa.
Vedoucí práce: Leoš Vítek
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2009
Rok obhajoby 2009
Keywords: finance [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses