Analýza výsledků krajských voleb 2008 - případová studie Moravskoslezský kraj - Ernestová, Lucie (2009)
Práce seznamuje čtenáře s problematikou krajských voleb jakožto voleb druhořadých, jejich vývojem a s tím i spojenou krajskou politikou. Hlavním cílem bylo přiblížit průběh krajských voleb z roku 2008, zejména pak se zaměřením na jejich průběh v Moravskoslezském kraji. V úvodní části se tedy zabývám postavením krajských voleb v platném volebním systému České republiky, zřízením krajů, jejich působností a odpovědností. Další část textu je pak věnována případové studii již zmíněného Moravskoslezského kraje. Základní osou této případové studie je charakteristika kraje, prezentace jednotlivých kandidujících stran a jejich předvolebních kampaní a samotná analýza voleb a volebních výsledků z let 2000, 2004 a 2008. Stěžejními otázkami bylo, zda-li zůstanou krajské volby i nadále s přívlastkem druhořadé a na kolik v těchto volbách převažují a voliče ovlivňují celostátní témata nad tématy regionálními.