Analýza výsledků krajských voleb 2008 - případová studie Moravskoslezský kraj - Ernestová, Lucie; Dvořáková, Vladimíra, 1957-; Šabatka, Michal; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2009)
Práce seznamuje čtenáře s problematikou krajských voleb jakožto voleb druhořadých, jejich vývojem a s tím i spojenou krajskou politikou. Hlavním cílem bylo přiblížit průběh krajských voleb z roku 2008, zejména pak se zaměřením na jejich průběh v Moravskoslezském kraji. V úvodní části se tedy zabývám postavením krajských voleb v platném volebním systému České republiky, zřízením krajů, jejich působností a odpovědností. Další část textu je pak věnována případové studii již zmíněného Moravskoslezského kraje. Základní osou této případové studie je charakteristika kraje, prezentace jednotlivých kandidujících stran a jejich předvolebních kampaní a samotná analýza voleb a volebních výsledků z let 2000, 2004 a 2008. Stěžejními otázkami bylo, zda-li zůstanou krajské volby i nadále s přívlastkem druhořadé a na kolik v těchto volbách převažují a voliče ovlivňují celostátní témata nad tématy regionálními.
Vedoucí práce: Vladimíra Dvořáková
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2009
Rok obhajoby 2009
Keywords: politologie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses