Komparace prezidentských voleb TGM - Doležalová, Lenka (2009)
Hlavním cílem této práce je komparace prezidentských voleb prvního československého prezidenta T.G. Masaryka mezi lety 1918 až 1934. Práce se zabývá jednotlivými volbami, jejich průběhem a dopadem na polický vývoj První republiky. První kapitola se zaměřuje na dějiny vzniku Československé republiky a instituci úřadu prezidenta v novém státě. Druhá kapitola zachycuje politické dění a spor o zakladatelskou demokratickou koncepci státu při volbě 1920 a kritické volbě 1927. Závěr práce se věnuje otázce Masarykova nástupce a prezidentské volbě 1934, kdy se Československo ocitlo na prahu krize demokracie 30. let.