Komparace prezidentských voleb TGM - Doležalová, Lenka; Rataj, Jan, 1951-; Šabatka, Michal; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2009)
Hlavním cílem této práce je komparace prezidentských voleb prvního československého prezidenta T.G. Masaryka mezi lety 1918 až 1934. Práce se zabývá jednotlivými volbami, jejich průběhem a dopadem na polický vývoj První republiky. První kapitola se zaměřuje na dějiny vzniku Československé republiky a instituci úřadu prezidenta v novém státě. Druhá kapitola zachycuje politické dění a spor o zakladatelskou demokratickou koncepci státu při volbě 1920 a kritické volbě 1927. Závěr práce se věnuje otázce Masarykova nástupce a prezidentské volbě 1934, kdy se Československo ocitlo na prahu krize demokracie 30. let.
Vedoucí práce: Jan Rataj
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2009
Rok obhajoby 2009
Keywords: politologie [obor bakal. práce]; prezidentské volby; bakalářské práce; presidential elections; bachelor's theses