Snowboardové školy v Českej Republike a na Slovensku a ich porovnanie s alpskými snowboardovými školami - Kráľ, Branislav; Indrová, Jarmila; Kiráľová, Alžbeta, 1960-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2009)
Autor má za cieľ popísať fungovanie snowboardových škôl v Českej Republike a na Slovensku, porovnať ich s alpskými snowboardovými školami, a na základe porovnania odhadnúť trendy vo vývoji týchto škôl. Rozmach voľného času v poslednom storočí podporený vhodnými podmienkami súčasnej doby ma za následok vytvorenie priemyslu voľného času. Jedným z odvetví uspokojujúcich voľnočasové potreby je športový turizmus. Ten je prospešný pre jeho účastníkov aj pre regióny, no vyvoláva konflikt so životným prostredím. Služby v tomto odvetví majú svoje špecifiká, ktoré ovplyvňujú kvalitu služieb. Dopyt po nich je veľmi elastický, čo robí športový turizmus citlivým na ekonomický cyklus. Marketing zameraný na ľudí dopytujúcich služby športového turizmu musí počítať so štyroma špecifickými zásadami: partnerstvo, ľudia, programovanie, tvorba balíčkov. Ďalej je potrebné poznať pravidlá psychológie predaja. Rozvoj snowboardingu výraznejšie začal v sedemdesiatych rokoch dvadsiateho storočia. Prvé snowboardové školy v Európe vznikali začiatkom deväťdesiatych rokov, no ako seriózny šport bol snowboarding etablovaný až po svojej premiére na olympíjskych hrách v Nagane. Snowboardovou školo autor nazýva každú organizáciu alebo časť organizácie venujúci sa výučbe snowboardingu v ľubovoľnej forme. Najrozšírenejšie sú školy v horských strediskách. Klientelu tvoria hlavne deti, ktorým hodiny kupujú ich rodičia. Školy sa teda snažia byť spoľahlivé a odborné, aby apelovali na rodičov, a štýlové, aby apelovali na mladých a deti. Konkurencia je vysoká a tak sa snowboardové školy snažia ponúkať čo najkvalitnejšie a najzaujímavejšie služby. Výsledkom je spúšťanie výučby freestylu. Požadovanú inštruktorskú odbornosť zaisťujú licencie, z ktorých najlepšie uplatnenie v Európe majú tie od ISIA. Okrem držania licencie sa na inštruktora
Motivácia inštruktorov spočíva z veľkej časti v samotnom pobyte na horách. Žiakov musia učiť krok za krokom, tak aby mali žiaci pocit, že učenie ide ľahko. Podstatné je, že slovenské a české snowboardové školy si berú príklad z alpských, a tak je pohľad do Álp akýmsi pohľadom do budúcnosti škôl domácich.
Vedoucí práce: Jarmila Indrová
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2009
Rok obhajoby 2009
Keywords: cestovní ruch a regionální rozvoj [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses