Příspěvek českého ekonomického myšlení k apriorismu v ekonomii - Vaverka, Tomáš; Pavlík, Ján, 1956-; Lipka, David; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2009)
Apriorismus v metodologii ekonomie je známý zejména jako specifická metoda rakouské školy, jejíž základní vymezení stanovil ve svém díle Human Action Ludwig von Mises a k níž se hlásí většina autorů, píšících v rakouské tradici. Méně rozšířené již je to, že z podobných filosofických základů jako Mises vycházel také český myslitel Karel Engliš při konstrukci své teleologie. Dalšímu vývoji Englišova učení v naší zemi, ale také vzájemnému hlubšímu obohacení s rakouskou ekonomickou školou zabránilo politické prostředí po roce 1948. O oživení tohoto spojení se pokusí tato práce. Jejím úkolem bude seznámit čtenáře s příspěvkem českých myslitelů Karla Engliše a Jana Loevensteina k metodologickému apriorismu v ekonomii, a také srovnání jejich koncepcí s pojetím apriorismu u některých myslitelů rakouské školy, především však s praxeologií L.v.Misese. Autor si klade za cíl zdůraznit některé přínosy a také výzvy, které mohou čeští myslitelé k apriorismu v ekonomii přiložit.
Vedoucí práce: Ján Pavlík
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2009
Rok obhajoby 2009
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses