Efektivnost procesu schvalování léčiv - Hlaváčová, Markéta (2009)
Diplomová práce se zaměřuje na problematiku efektivnosti schvalování léčiv. Je známo, že proces schvalování léčiv je zdlouhavý a nákladný. Otázkou je, zda právě délka procesu schvalování, a s tím související množství vynaložených prostředků, vede k vyšší bezpečnosti léčiv. První část práce shrnuje historický vývoj regulace schvalování léčiv v České republice a legislativní úpravu schvalování léčiv, dále se ve stručnosti zaměřuje na ekonomickou teorii regulace a teorii byrokracie. Druhá část práce se detailněji zabývá procesem schvalování nových léčiv, preklinické a klinické hodnocení ve vztahu k analýze Sama Peltzmana, dále možnostmi registrace léčiv v České republice, proces schvalování generik a konečně porovnáním procesu schvalování léčiv u rozdílných trhů. Poslední oblastí, kterou se práce zabývá je předepisování off-label léčiv, zejména v pediatrii.