Efektivnost procesu schvalování léčiv - Hlaváčová, Markéta; Šíma, Josef, 1972-; Ždímal, Martin; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2009)
Diplomová práce se zaměřuje na problematiku efektivnosti schvalování léčiv. Je známo, že proces schvalování léčiv je zdlouhavý a nákladný. Otázkou je, zda právě délka procesu schvalování, a s tím související množství vynaložených prostředků, vede k vyšší bezpečnosti léčiv. První část práce shrnuje historický vývoj regulace schvalování léčiv v České republice a legislativní úpravu schvalování léčiv, dále se ve stručnosti zaměřuje na ekonomickou teorii regulace a teorii byrokracie. Druhá část práce se detailněji zabývá procesem schvalování nových léčiv, preklinické a klinické hodnocení ve vztahu k analýze Sama Peltzmana, dále možnostmi registrace léčiv v České republice, proces schvalování generik a konečně porovnáním procesu schvalování léčiv u rozdílných trhů. Poslední oblastí, kterou se práce zabývá je předepisování off-label léčiv, zejména v pediatrii.
Vedoucí práce: Josef Šíma
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2009
Rok obhajoby 2009
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses