Dopady rýchleho rastu ekonomiky na životné prostredie Číne - Baluchová, Daniela (2009)
Čínsky hospodářský zázrak je více než působivý. Práce se zabírá faktory, které ovlivnili vývoj ekonomické situace v posledních letech. Snaží se poukázat na spojitost mezi vysokým tempem hospodářského rastu a vážně se zhoršujícím stavem životního prostředí, zvlášť znečistění ovzduší. Čínská vláda v poslední době přijímá přísná opatření s cílem zmírnit negativní dopady znečištění na životní úroveň obyvatelstva. Je zřejmé, že otázky týkající se životního prostředí se musí řešit v rámci mezinárodní spolupráce. Práce rozebírá některé bilaterální a regionální dohody jako i multilaterální závazky Čínské lidové republiky.