Zvláštnosti role Evropského parlamentu v rozhodovacím procesu Evropské unie - Podskalská, Alena (2009)
V průběhu let je Evropský parlament stále více zapojován do rozhodovacího procesu v Evropské unii. S růstem jeho pravomocí se zvyšuje i jeho vliv na aktuální dění a činnost Unie. Vzhledem k postavení národních parlamentů se však stále odlišuje a v některých oblastech nedosahuje jejich významu. Tato práce by měla nejprve popsat vývoj Evropského parlamentu a jeho současnou organizaci, strukturu a pozici v rámci unijních institucí. Hlavním momentem je však určení momentů, ve kterých se odlišuje od parlamentů národních.